مقاومت و کاربردها
مقاومت و کاربردها

مقاومت و کاربردها

مقاومت و کاربردها مقاومت ها یا رزیستور (Resistor) قطعاتی پسیو هستند، به این معنی که انرژی را مصرف می‌کنند و قادر به تولید آن نیستند. بنابراین، مقاومت‌ها منبع توان یا تقویت‌کننده سیگنال نیستند. اما ولتاژ یا جریان را کاهش می‌دهند یا تضعیف می‌کنند.

مقاومت قطعه الکترونیکی دوپایه است که مصرف کننده انرژی است، مقاومت همان طور که از اسم اش پیدا است مقاومت در مدار ایجاد می کند. اگر جریان در مدار کم باشد آن را افزایش می دهد و یا بیشتر باشد کم می کند .یا جریان را در مدار تقسیم می کند.

  • R: مقدار مقاومت الکتریکی قطعهٔ مقاوم در یکای اهم.
  • V: اختلاف پتانسیل الکتریکی دو سر قطعهٔ مقاوم.
  • I: عبور جریان الکتریکی از ذو سر مقاومت.

قطعه الکترونیکی مقاومت دارای مشخصاتی است که ما در زیر به آن اشاره خواهیم کرد و توضیحاتی در باره آن خواهیم داد.

برای مقاومت و کاربردها مطلب زیر رو مطالعه فرمایید.

مشخصات مقاومت ها

دسته بندی دمایی

قابلیت اطمینان یا ضریب ایمنی

ضریب ایمنی میزان توانمندی و کارکرد درست مقاومت را ضریب ایمنی می نامند

نویز حرارتی

نویز حرارتی از حرکت تصادفی الکترونها یا پروتونها درمقاومت را که دمای آن بالاتر از صفر مطلق یعنی (منفی 273 سانتیگراد) باشد درست می شود. . با افزایش دما، سرعت الکترونها افزایش پیدا می کند

پاسخ فرکانسی

تغییرات رفتاری فرکانس چه بزرگ و چه کوچیک را می گویند

توان

انرژي الكتريكي را كه توسط يك دستگاه که در يك ثانيه به مصرف مي رسد را توان الكتريكي آن دستگاه مي گویند که با نماد ( P ) نشان مي دهند

اندازه فیزیکی

مقاومت ها در اندازه های مختلف بنا به کارکرد آنها ساخته می شوند که در مدارها مورد استفاده قرار می گیرند

انواع مقاومت ها

به سه بخش اصلی تقسیم می شوند که شامل مقاومت ثابت، متغیر و وابسطه

مقاومت ثابت

  • مقاومت فیلم کربنی (Carbon Film Resistor)
  • مقاومت فیلم فلزی (Metal Film Resistor)
  • مقاومت سیمی (Wire Wound Resistor)
  • مقاومت های لایه ای

متغیر

در مدارهای الکترونیکی از مقاومت متغیر به عنوان کنترل حجم صدا ( ولوم) یا سایر کنترل‌ها استفاده می‌شود. مقاومت متغیر دارای سه پایه است که به مدار وصل می‌شود. هنگامی که به عنوان تنظیم کنند ه جریان در مدار به کار می‌رود فقط از پایه وسط و یکی از پایه‌های طرفین استفاده می‌شود. با تغییر محور مقاومت متغیر ، مقدار مقاومت تغییر می‌کند

  • وابسته
  • مقاومت وابسته به حرارت (NTC,PTC)
  • مقاومت وابسته به نور(LDR)
  • مقاومت وابسته به ولتاژ(VDR)
  • مقاومت وابسته به میدان مغناطیسی(MDR)

مقاومت فیلم کربنی (Carbon Film Resistor)

این نوع مقاومت‌ها شکل استوانه‌ای دارند که درون محفظه‌ی استوانه‌ای شکل یک رشته از ماده‌ای رسانا مثل کربن به صورت مارپیچ دور یک ماده‌ی عایق پیچیده شده است و لایه بیرونی از جنس رنگ یا پلاستیک آن را از محیط بیرون عایق می‌کند.

برای ساخت این نوع مقاومت ها معمولا پودر کربن را با مواد عایق مخلوط می کنند که نسبت مخلوط کردن این مواد مقدار اهمی مقاومت را تعیین می کند . سپس مخلوط حاصل را در یک استوانه کائوچویی قرار می دهند و دو سیم نیز برای اتصال مقاومت به مدار به دو سر مقاومت وصل می کنند . مقاومت های کربنی در اکثر مدارها الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند که علت این امر قیمت پایین ، و کوچک بودن این نوع مقاومت ها می باشد . این نوع مقاومت ها دو ضعف بزرگ دارند ، اول این که در اثر عبور جریان از این نوع مقاومت ها حرارت نسبتا زیادی درون این مقاومت ها ایجاد می گردد .و به همین دلیل در مدارها با جریان زیاد نمی توانند مورد استفاده قرار گیرند و دیگر این که معمولا نوسان های بالایی دارند

مقاومت فیلم فلزی (Metal Film Resistor)

این نوع مقاومت بسیار به مقاومت های کربنی شباهت دارد و عمده تفاوت آن با مقاومت کربنی در میزان دقت آن است ، این نوع مقاومت ها با نوسان های %0.5 ، 1% ، 2% دقت بیشتری نسبت به مقاومت های کربنی دارند و به علت نویز کم و کمی تاثیر دما بر آن ها می توانند برای زمان طولانی با دقت قابل قبولی کار کنند.

مقاومت سیمی (Wire Wound Resistor)

مقاومت سیمی متشکل از سیمی که از جنس آلیاژهای مختلفی از مس ، کروم ، کروم آلومنیوم ،است که بر روی استوانه ای از جنس سرامیک است قرار دارد.

این ویژگی خاص این مقاومت را از سایرمقاومت ها متمایز کرده . این مقاومت ها در یک محفظه سیمانی یا سرامیکی مربعی، مستطیلی به مقاومت آجری معروفند.

این محفظه امکان خنک شدن مقاومت را میدهد .

مقاومت لایه ای

مقاومت لایه ای از مقاومت های سیمی و کربنی تشکیل می‌شود، که هم مقدار دقیق تری از مقاومت را داراست و هزینه ای کمتری برای در پی دارد که.

مقاومت شبکه ای

این نوع مقاومت ها شامل چند مقاومت در یک قطعه است که دقیقا به منظور کاهش فصای کمتری می باشد، معمولا یک پایه مشترک بوده و دو پایه دیگر دارای مقدار مقاومت مشخصی است،

مقاومت و کاربردها

مقاومت متغییر

پتانسیومتر و رئوستا هر دو از خانواده مقاومت های متغییر محسوب می شوند ، با این تفاوت كه از پتانسیومتر برای كنترل ولتاژ یا پتانسیل و از رئوستا برای كنترل جریان الکتریکی استفاده می شود به عبارت دیگر رئوستا همان پتانسیومتر است با این تفاوت که در رئوستا یکی از پایه های ثابت آزاد می ماند.که در پایین به صورت مختصر توضحی در باره این مقاومت ها خواهیم داد.

پتانسیومتر یا Variable Resistor

پتانسیومتر یک مقاومت سه پایه است که با یک اهرم متحرک جهت تنظیم ولتاژ مورد نظر در مدار استفاده می شود.اگر دو پایه از آن استفاده شود می توان از آن به عنوان یک مقاومت متغیر یا رئوستا هم استفاده کرد.

روئستا یا Rheostat

رئوستا دارای یک نماد مقاومتی است ، که دارای یک ارتباط متحرک و یک ارتباط ثابت می باشد که در مدارهای الکتریکی جهت تغییر جریان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد مقاومت ها

کاربردهای یک مقاومت در مدارهای الکتریکی یا الکترونیکی بسیار گوناگون است. در هر مدار الکتریکی از یک طراحی خاص برای مقاومت استفاده می‌شود. اما کاربرد عمومی مقاومت‌ها در محدود کردن جریان است.

هرگاه مقاومت با خازن ترکیب شود می تواند تولید موج و تاخیر به وجود آورد.

یکی از ساده ترین کاربرد های مقاومت استفاده از آن برای روشن کردن (LED) های نورانی است که انجام این کار فقط از عهده عنصرهای دارای مقاومت الکتریکی بالا بر می آید . واحد اندازه گیری مقاومت الکتریکی اهم (ohm)است که آن را با علامت (Ω) نشان می دهند.

البته برای مقاومت های با مقدار اهمی زیاد معمولا از واحدهای بزرگتری مانند کیلو اهم ( kΩ ) و مگا اهم ( MΩ ) استفاده می کنند.

شاخص های مهمی که هنگام درخواست استعلام باید به آنها توجه کرد:

  • جنس مقاومت
  • نوع پایه
  • سایز مقاومت
  • ظرفیت

Visits: 27